Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Τέταρτο μάθημα στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου: η πανδημία και ο πόλεμος


Η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος


Αντόνιο Γκουτέρες: “Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” (από τον ημερήσιο τύπο, 31-3-2020)



     Η πανδημία του Covid-19 είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο.
     Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους για το τι προκάλεσε αυτό τον χαρακτηρισμό της «χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια, ο Γκουτέρες απάντησε: «Είναι ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων και ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας, αύξησης της βίας και των συγκρούσεων κάνουν αυτή την κρίση τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Είναι επίσης η κρίση «που απαιτεί την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση και μπορεί μόνο να ξεπεραστεί μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνένωση όλων, εγκαταλείποντας πολιτικά παιχνίδια και κατανοώντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
     Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ όσον αφορά την αλληλεγγύη. «Απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες για τους πληθυσμούς, από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, της εξαφάνισης μικρών επιχειρήσεων και του τερματισμού του άτυπου εμπορίου» .
     «Κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα, εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε. Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν σήμερα ένα νέο ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες μετά την έκκληση τους την περασμένη εβδομάδα για δωρεές προς τις φτωχές χώρες και χώρες που πλήττονται από πολέμους.
      Πέρα από την παραδοσιακή βοήθεια των πλουσίων χωρών προς τις φτωχές, «πρέπει να βρούμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα» που θα «δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση», επισήμανε. Διαφορετικά, η πανδημία μπορεί να επιστρέψει ως «μπούμερανγκ» στις πλούσιες χώρες από φτωχές χώρες, εκτίμησε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει «εκατομμύρια» θανάτους.

Κατανόηση κειμένου
1. Σε ποιες σκέψεις και σε ποια στοιχεία στηρίζεται η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πολέμους;
2. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που προκύπτουν από τη νέα πραγματικότητα;
3. Είναι ικανοποιημένος ο Αντόνιο Γκουτέρες με την επίδειξη αλληλεγγύης στη διεθνή κοινότητα μέχρι στιγμής; Γιατί;
4. Ποια είναι τα αισιόδοξα στοιχεία και οι συγκεκριμένες θετικές ενέργειες που έχουν ήδη εφαρμοστεί;
5. Ποιος κίνδυνος επισημαίνεται στην τελευταία παράγραφο και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Επεξεργασία κειμένου
1. Ποιος είναι ο σκοπός σύνταξης του άρθρου;
2. Σχολιάζουμε τη χρήση εισαγωγικών. Τι παρατηρούμε και ποιος είναι ο ρόλος τους;
3. Διατυπώνουμε το θέμα του άρθρου.
4. Διακρίνουμε τη θέση (άποψη) του συντάκτη του άρθρου; (το συζητάμε)
5. Μετατρέπουμε τα αποσπάσματα με τα έντονα γράμματα σε δευτερεύουσες προτάσεις.
Βοήθεια: οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να ξεκινούν με συνδέσμους όπως ενώ (παράλληλα), αφού, όταν, αν

Για περαιτέρω σκέψη: «Μπορούμε να ζούμε ξοδεύοντας για πράγματα που είναι σημαντικά για όλους. Και αυτό είναι το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας». Ο τιμιότερος πολιτικός της γης και η φιλοσοφία τουhttps://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg13615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου