Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Για τη Γ΄ Γυμνασίου: Τα δεινά του πολέμου και μια ενδιαφέρουσα παράσταση -“Τρωάδες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου στους Δελφούς

[σχετικά μαθήματα: Δραματική ποίηση, Νεοελληνική γλώσσα]


Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση ως τις 6/5! 

Για το έργο: Στην τραγωδία του Ευριπίδη παρακολουθούμε την τύχη των γυναικών της Τροίας μετά την πτώση της πόλης, με τους άντρες (παιδιά και συζύγους) νεκρούς κι εκείνες έτοιμες να αναχωρήσουν με τα πλοία των Ελλήνων ως σκλάβες. Ο κήρυκας Ταλθύβιος ανακοινώνει τη φρικτή τους μοίρα: η Εκάβη κληρώθηκε να πάει σκλάβα στον μισητό της Οδυσσέα, η Κασσάνδρα, η κόρη της, προορίζεται για παλλακίδα του νικητή Αγαμέμνονα, η νύφη της, η Ανδρομάχη (η γυναίκα του Έκτορα), θα ανήκει στον γιο του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμο. Η Πολυξένη, η άλλη της κόρη, θυσιάστηκε πάνω στον τάφο του Αχιλλέα. Το πιο φρικτό νέο είναι ότι η μοναδική ελπίδα να επιβιώσει το γένος τους, ο μικρός Αστυάνακτας, ο γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης, καταδικάστηκε από τους Έλληνες σε θάνατο, να τον πετάξουν από τα τείχη της Τροίας, πριν αναχωρήσουν με τα πλοία για την πατρίδα τους. 

Για την παράσταση: Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, οι «Τρωάδες» αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Με έντεκα ηθοποιούς από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ), και με μόνο φωτισμό τον ήλιο λίγο πριν από τη δύση του, πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση. 

Στην παράσταση ακούγονται 6 διαφορετικές γλώσσες. Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους της επιλογής σας (υπάρχουν αγγλικοί και ελληνικοί) από τις ρυθμίσεις γλώσσας και υποτίτλων κάτω από το βίντεο.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρη την παράσταση, αποσπάσματά της ή τα τελευταία 12 περίπου λεπτά (από το 1:26:15): η Εκάβη θρηνεί τον εγγονό της, καθώς ετοιμάζεται -αυτή και οι γυναίκες της Τροίας- να φύγει σκλάβα από την κατεστραμμένη πατρίδα της. 

Παρακολουθούμε, καταγράφουμε εντυπώσεις, σκέψεις, σχόλια... 

Πώς προβάλλονται οι συνέπειες, τα δεινά του πολέμου στο έργο/στο απόσπασμα; (ανάλογα με το τι παρακολούθησε η καθεμία/ο καθένας). 

Παρακολουθήστε εδώ: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου