Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης/ Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου: κάτι για όλες/όλους

Καλημέρα σε όλες και όλους!
     Σήμερα "γιορτάζουμε" την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, συγκεκριμένα της προφορικής αφήγησης, η οποία συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, καθώς -κάποτε- τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά, για να διηγηθούν εμπειρίες της μέρας. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης, η οποία είναι τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο λόγος. Αν θέλετε, δείτε περισσότερα εδώ: 

       Αυτήν τη μέρα, λοιπόν, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο, για να ακούσουμε κάποιες ιστορίες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές επιλογές, για αρχή σας προτείνω:
- Ένα συγκινητικό ινδιάνικο παραμύθι: 
- Ένα παραδοσιακό κεφαλονίτικο παραμύθι (γνωστό ίσως σε κάποιες/ους από τη λογοτεχνία της Α΄ Γυμνασίου): https://www.youtube.com/watch?v=25hhmgKfY00
- Τον "Ευτυχισμένο Πρίγκιπα" του Oscar Wilde, όπως τον ακούμε να τον αφηγείται ένας σπουδαίος ηθοποιός, ο Δημήτρης Χορν: https://www.youtube.com/watch?v=668X4ZKmgo4

      Ακούστε ό,τι από τα παραπάνω ή ό,τι άλλο θέλετε... και θυμηθείτε: τα παραμύθια -κυρίως τα παραδοσιακά- απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. 
     Περιμένω (ktsiorou@gmail.com, dtsiorou@yahoo.gr) σε μία παράγραφο τις σκέψεις και τα σχόλιά σας: ποια ήταν τα συναισθήματά σας, καθώς ακούγατε, ποια ερμηνεία θα δίνατε στις ιστορίες. Ευπρόσδεκτες και άλλες δημιουργίες: ζωγραφιές, κολάζ, δικές σας ιστορίες.

Με την ευκαιρία, θέλω να σας πως πόσο σημαντική και ενθαρρυντική είναι η ανταπόκρισή σας (με τα σχόλια και τις εργασίες σας) μέχρι στιγμής. Μέσα στην υπόλοιπη μέρα θα ανέβει και υλικό ξεχωριστά για κάθε τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου