Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Πρώτο μάθημα στην Ιστορία Α΄ Γυμνασίου (Α1)

     Ήρθε η σειρά της Α΄ Γυμνασίου...
     Αγαπημένο Α1, ελπίζω ότι είστε όλες και όλοι ψύχραιμες/οι και υγιείς. Σε αυτό το διάστημα, κατά το οποίο δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε στο σχολείο, θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε από το διαδίκτυο (μέσω αυτής της σελίδας και των e-mail). Μπορείτε να ασχοληθείτε με όσα θα σας προτείνω για την Ιστορία, όλα ή κάποια από αυτά, και, αν έχετε έτοιμες εργασίες, να μου τις στέλνετε στα: dtsiorou@yahoo.gr, ktsiorou@gmail.com. 
     Μπορείτε να κάνετε ό,τι σας βολεύει: 1) να τις γράφετε σε ένα φύλλο χαρτί ή στο τετράδιο, να τις φωτογραφίζετε ή να τις σκανάρετε και να μου τις στέλνετε στο mail, 2) αν κάποιος μπορεί να τις γράφει στον υπολογιστή (σε αρχείο word), θα μου στέλνει το αρχείο στο mail. Αν σκεφτείτε και κάποιον άλλο τρόπο, μου λέτε. Θα δω κι εγώ τι άλλο μπορεί να γίνει
     Εννοείται ότι η καθεμία/ο καθένας θα κάνει ό,τι μπορεί. Δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε για όσα δεν καταλαβαίνετε ή σας δυσκολεύουν, ο σκοπός είναι να ασχοληθείτε με κάποια θέματα που θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε και να διατηρήσετε την επαφή σας με όσα κάνουμε στην Ιστορία.

Λοιπόν, όπως θυμάστε (;), ολοκληρώνοντας την ενότητα "Οι Πανελλήνιοι Δεσμοί", ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τους Πέρσες και τη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών. Στο μάθημα είχαμε αρχίσει να διαβάζουμε και να εξηγούμε το σχετικό κεφάλαιο από τη "Μικρή Ιστορία του Κόσμου". Αν θέλετε, ολοκληρώστε την ανάγνωση της φωτοτυπίας και θα επιστρέψουμε σε αυτό.

Για την ώρα όμως και για να οργανωθούμε καλύτερα, θα κάνουμε τα εξής:
- Διαβάζουμε προσεκτικά από το σχολικό βιβλίο τις ενότητες 7 και 8: "Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται" και "Η οριστική απομάκρυνση της περσικής εισβολής"
(αν κάποιος έχει χάσει ή ξεχάσει το βιβλίο του, μπορεί να δει 
εδώ: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A105/29/158,915/
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A105/29/158,916/)
- Με όσα καταλαβαίνουμε προσπαθούμε να συμπληρώσουμε τον παρακάτω πίνακα (είναι συμπληρωμένα δύο παραδείγματα, για να σας βοηθήσουν).


Η σύγκρουση Ελλήνων και Περσών: πίνακας γεγονότων

Χρονολογία/ Αιώνας Γεγονός Ποιοι συμμετείχαν/ συγκρούστηκαν (πόλεις, λαοί...) Ονόματα πρωταγωνιστών (αν είναι γνωστά) Αποτέλεσμα Κάτι ξεχωριστό/ αξιοσημείωτο/ που μου έκανε εντύπωση
513 π.Χ./ 6ος αι. Εκστρατεία των Περσών εναντίον των Σκυθών στα βόρεια του Δούναβη Πέρσες
Σκύθες


Αποτυχημένη εκστρατεία, αλλά η Θράκη πέρασε στον έλεγχο των Περσών

499 π.Χ.











494 π.Χ./ 5ος αι. Ναυμαχία της Λάδης Έλληνες Μ. Ασίας, Αθηναίοι, Ερετριείς
Πέρσες


Ήττα των επαναστατών (Ελλήνων), καταστροφή της Μιλήτου Ο ποιητής Φρύνιχος, με το έργο “Μιλήτου Άλωσις”, προκάλεσε τόσο έντονα συναισθήματα στους Αθηναίους που του επέβαλαν πρόστιμο!
492 π.Χ.
























490 π.Χ.
























481 π.Χ.











480 π.Χ.





































479 π.Χ.


























Προσοχή!
 -Όπως βλέπετε, οι δύο πρώτες στήλες είναι οι πιο βασικές. Στις άλλες συμπληρώνουμε προσεκτικά ό,τι (και αν) υπάρχει.
 -Σε μία χρονολογία μπορεί να αντιστοιχούν περισσότερα από ένα γεγονότα. 
-Για να έχετε χώρο, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας πίνακα χειρόγραφα ή στον υπολογιστή.
- Επειδή κάποιοι μπορεί να μην βλέπουν ολόκληρο τον πίνακα, τον βάζω και σε μορφή φωτογραφίας εδώ (πατήστε στη φωτογραφία, για να δείτε τον πίνακα σε μεγαλύτερο μέγεθος:


Επιπλέον, για να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των γεγονότων, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτόν τον χάρτη:
(https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9720183)

     Ας ασχοληθεί η καθεμία/ο καθένας όπως μπορεί με τα παραπάνω. Περιμένω τις απορίες και τις εργασίες σας στα: dtsiorou@yahoo.gr, ktsiorou@gmail.com.
Σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε μεταξύ σας (από απόσταση) και να ειδοποιήσετε όσες/όσους μπορείτε.

Σύντομα θα επανέλθω με καινούρια πραγματάκια.   😊😊😊

2 σχόλια: