Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

To Α6 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ταξιδεύοντας στους προϊστορικούς πολιτισμούς

     Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Α6 έκαναν μια “βόλτα” στην προϊστορία, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακολουθώντας το φύλλο εργασίας που σχεδιάστηκε ειδικά για την επίσκεψη, για περίπου δύο ώρες, αναζήτησαν και κατέγραψαν πληροφορίες, ανακάλυψαν καινούρια πράγματα, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού με τα υπόλοιπα εκθέματα σε μια επόμενη επίσκεψη.

(Φωτογραφία: Φώτης Τραχανάς)

Κάποιες από τις εντυπώσεις τους, με λόγια και εικόνες:


“Το μουσείο ήταν εκπληκτικό, με μάγεψε! Μου άρεσαν πολύ τα κοσμήματα και οι σφραγιδόλιθοι του μυκηναϊκού κόσμου, καθώς και τα τηγανόσχημα σκεύη και η μπανιέρα του κυκλαδικού πολιτισμού”. (Μαριπέννυ Τερζή)


Το μουσείο που επισκεφθήκαμε ήταν πάρα πολύ ωραίο. Είδαμε διάφορα εκθέματα του κυκλαδικού και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Μέσα από τα διάφορα ευρήματα ένιωθα σαν να βρισκόμουν σε εκείνες τις εποχές”. (Εμμανουέλα Φιλίππι)


Έχω επισκεφθεί το μουσείο έξι φορές και το συναίσθημα είναι κάθε φορά το ίδιο. Λατρεύω να περιτριγυρίζω στο μουσείο και να βγάζω φωτογραφίες και, μόλις δω όλα τα έργα, τα σκέφτομαι με τις ώρες. Με εξέπληξαν οι χρυσές προσωπίδες και τα ξίφη από τη μυκηναϊκή εποχή και, από την κυκλαδική, όλα τα αγγεία και οι τοιχογραφίες που είδαμε στον πάνω όροφο. Κάθε φορά που πηγαίνω στο μουσείο, νιώθω ότι μαθαίνω κάτι καινούριο”. (Σωτήρης Τζοβάρας)

Το καλύτερο σημείο ήταν ο χώρος με τα ευρήματα από τη Σαντορίνη. Θα ήθελα μόνο να κρατούσε λίγο περισσότερο η περιήγησή μας στο μουσείο, για να δούμε περισσότερα εκθέματα”. (Σταυρίνα Φάνη)


(Φωτογραφία: Φώτης Τραχανάς)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρατηρήσαμε πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα των προϊστορικών χρόνων. Από τα εκθέματα του κυκλαδικού πολιτισμού, με εντυπωσίασαν τα ειδώλια και η μπανιέρα που ήταν διακοσμημένη με φυτικά σχέδια, καθώς και ο “κέρνος”, ένα είδος τελετουργικού αγγείου. Από το μυκηναϊκό πολιτισμό, περισσότερη εντύπωση μου έκανε η ποσότητα του χρυσαφιού και ο λεπτομερής σχεδιασμός των αντικειμένων. Ακόμη, μου άρεσαν οι τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης”. (Εύη Χαβιάρη)

Το μουσείο που επισκεφθήκαμε μου άρεσε πολύ και είχε πολύ ενδιαφέρον. Το κάθε αντικείμενο είχε κάτι διαφορετικό και ήταν μοναδικό”. (Ελπίδα Χαρισιάδη)

Στο Μουσείο αυτό έχω πάει πάνω από δέκα φορές και κάθε φορά φαίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό. Δεν μου άρεσε το γεγονός ότι δεν μείναμε λίγη περισσότερη ώρα, για να το εξερευνήσουμε όλο”. (Αλεξάνδρα Ψαρρού)

Πιστεύω ότι τα αντικείμενα που είδαμε έχουν εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους και θα συνεχίσουν να εμπνέουν τους ανθρώπους. Με εντυπωσίασαν και τα μεγέθη των αντικειμένων: δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλα ή τόσο μικρά”. (Ειρήνη Ταφανίδου)



Η τοιχογραφία της Άνοιξης, όπως την απέδωσε η Ερμιόνη Τζεβελεκίδη

Ήταν όλα τα αντικείμενα εντυπωσιακά, αλλά μου άρεσαν περισσότερο τα αντικείμενα που ήταν κατασκευασμένα από χρυσό. Ειδικά τα κύπελλα του Βαφειού, αλλά τα περίμενα μεγαλύτερα. Τα σκήπτρα μου έκαναν επίσης εντύπωση, γιατί ήταν πολύ μικρά στο μέγεθος”. (Ερμιόνη Τζεβελεκίδη)

Περισσότερο μου άρεσε η μυκηναϊκή εποχή, γιατί, όπου κι αν κοιτούσες, έβλεπες χρυσάφι και τα αντικείμενα ήταν όμορφα και λεπτοκαμωμένα. Επίσης, μου άρεσαν τα εκμαγεία των επίπλων από τη Σαντορίνη”. (Κατερίνα Τουμπακάρη)

Στο μουσείο πέρασα πολύ ωραία. Είδα και έμαθα πολλά σημαντικά πράγματα για τον κυκλαδικό και τον μυκηναϊκό πολιτισμό. Πολλά από τα εκθέματα υπάρχουν σε φωτογραφίες στο βιβλίο μας. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω”. (Ιάσων Τσουρέλης)

“Το μουσείο ήταν πολύ μεγάλο και είχε πολλά εκθέματα που παρατηρήσαμε. Περισσότερο μου άρεσαν τα μικρά κυκλαδικά ειδώλια και κάποια χρυσά αντικείμενα της μυκηναϊκής εποχής”. (Κατερίνα Τσαπραΐλη)

Οι αντιλόπες της Ειρήνης Ταφανίδου

Τελικά διαπίστωσα ότι, όταν παρατηρείς κάτι για πολλή ώρα πολλές φορές, κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι παραπάνω. Σε μένα έμειναν δύο αντικείμενα: τα πολλά μυκηναϊκά σπαθιά (κυρίως οι λαβές τους) και το μεγάλο κυκλαδικό ειδώλιο”. (Χρήστος Τσιγαρίδας)


Μου άρεσαν πολύ τα αντικείμενα και των δύο προϊστορικών πολιτισμών. Μου έκανε εντύπωση η κυριαρχία του χρυσού στην αίθουσα με τα μυκηναϊκά ευρήματα”. (Μυρσίνη Τζομπανάκη)


Αυτή τη φορά το μουσείο μού άρεσε περισσότερο, γιατί το είδα με σοβαρότητα και όχι σαν μια εκδρομή για να χάσω μάθημα. Αυτό που μου έμεινε περισσότερο ήταν το τελετουργικό σκεύος, ο κέρνος”. (Γιάννης Τράικος)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο πήγα για πρώτη φορά και μπορώ να πω πως μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτά που μου έχουν μείνει περισσότερο είναι: ο δεύτερος όροφος με τις τοιχογραφίες, ο μυκηναϊκός πολιτισμός -που για μένα είναι ο πιο εντυπωσιακός- και η κυκλαδική μπανιέρα”. (Τζωρτζίνα Ψύχα)
(Φωτογραφία: Φώτης Τραχανάς)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο πήγα για τρίτη φορά, τα περισσότερα ευρήματα τα είχα δει και είχα ακούσει για την ιστορία τους. Από όλα όσα είδαμε, με εντυπωσίασαν περισσότερο τα εκθέματα από το Ακρωτήρι”. (Κλεοπάτρα Τράικου)

Μου άρεσε η ξενάγηση στους προϊστορικούς πολιτισμούς. Στον κυκλαδικό πολιτισμό μού έκανε εντύπωση το μεγάλο ειδώλιο. Από τον μυκηναϊκό με εντυπωσίασε ο χρυσός που χρησιμοποιούσαν στα κτερίσματα. Από το Ακρωτήρι της Θήρας μού άρεσαν οι τοιχογραφίες”. (Δέσποινα Χριστοδούλου)


Το μουσείο μού άρεσε. Με εντυπωσίασε περισσότερο η ποσότητα του χρυσού και το πόσο όμορφα ήταν σκαλισμένα τα αγάλματα”. (Βασίλης Τρίγκας)


Οι πυγμάχοι της Αλεξάνδρας Ψαρρού...

...και της Εύης Χαβιάρη

Μου άρεσε πολύ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Θυμάμαι και μου άρεσαν περισσότερο οι μυκηναϊκές χρυσές προσωπίδες, η κυκλαδική μπανιέρα, αλλά και το άγαλμα του Δία”. (Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος)

Η περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο μού άρεσε πολύ και με βοήθησε να γνωρίσω καλύτερα τον κυκλαδικό και τον μυκηναϊκό πολιτισμό, βλέποντας τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση”. (Γιάννης Φέρτης)

Τα εκθέματα που είδαμε ήταν πολύ ωραία και μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα πράγματα για τον κυκλαδικό και τον μυκηναϊκό πολιτισμό. Θαυμάζω την τέχνη τους και πιστεύω ότι είχαν ένα υψηλό επίπεδο ζωής. Η επίσκεψη θα μου μείνει αξέχαστη...”. (Νεκτάριος Ταφανίδης)

Η περιήγησή μας στους προϊστορικούς πολιτισμούς ήταν πολύ ωραία και δημιουργική. Μου άρεσε πολύ η ξενάγηση. Αυτό όμως που μου έχει μείνει περισσότερο είναι το δωμάτιο με τις τοιχογραφίες από τη Σαντορίνη. Από τις τοιχογραφίες περισσότερο μου άρεσαν τα χρώματα”. (Μαρία Τσιαπή)

Η Μαριπέννυ Τερζή εντυπωσιάστηκε από χρυσά μυκηναϊκά εκθέματα (ζυγός ψυχοστασίας και σκουλαρίκια)

Τελικά, οι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν πιο ανεπτυγμένοι από ό,τι νόμιζα! Αυτή η επίσκεψη μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ξαναπάω, για να δω και τα υπόλοιπα εκθέματα, που θα είναι ακόμα πιο όμορφα και συναρπαστικά...”. (Χριστίνα Τζαβέλλα)


Κατάλαβα ότι οι προϊστορικοί πολιτισμοί που είδαμε ήταν πολύ οργανωμένοι και είχαν πολύ μεγάλο πλούτο. Μου άρεσαν οι πινακίδες της Γραμμικής Β και οι προσωπίδες των Μυκηναίων”. (Γιάννης Τριανταφύλλου)

Το μουσείο αυτό μου άρεσε πολύ, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά εκθέματα των προϊστορικών πολιτισμών. Από αυτά παρατηρούμε την οικονομική ανάπτυξη, την τέχνη και τη θρησκεία του κάθε πολιτισμού”. (Κωνσταντίνα Τερζόγλου)

Μου άρεσαν πολλά εκθέματα, από τα μικρά ειδώλια ως τις μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες. Θυμάμαι το θεόρατο κυκλαδικό ειδώλιο και την τοιχογραφία της Άνοιξης από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης”. (Φώτης Τραχανάς)
_______________________________________________________________________________

Αυτό είναι το φύλλο εργασίας στο οποίο στηρίχθηκε η περιήγησή μας:

2ο Π. Π. Γυμνάσιο Αθήνας/ Α΄ Γυμνασίου-Α6 28 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:
ταξιδεύοντας στους προϊστορικούς πολιτισμούς

Στην πρώτη αίθουσα που επισκεπτόμαστε μας υποδέχονται τρεις διαφορετικοί προϊστορικοί πολιτισμοί, μέσα από χαρακτηριστικά σχετικά ευρήματα
- ο νεολιθικός (ας θυμηθούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του!)
- ο κυκλαδικός και
- ο μυκηναϊκός

α. Ο πολιτισμός των Κυκλάδων
Η εισαγωγική προθήκη περιλαμβάνει τρία αντικείμενα. Ας τα παρατηρήσουμε:

Είδος αντικειμένου
Υλικό
Πιθανή χρήση
1



2



3



- Ας ταξιδέψουμε στις Κυκλάδες... (Προσοχή και στο χάρτη...)
Στην αίθουσα που μόλις μπήκαμε κυριαρχεί ένα μεγάλων διαστάσεων αντικείμενο στα δεξιά της εισόδου. Ας το σχολιάσουμε!
Γύρω από αυτό (στις προθήκες) διακρίνουμε μικρότερα αντικείμενα που του μοιάζουν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Καθώς προχωρούμε στην αίθουσα, βλέπουμε στα αριστερά μας πολλά ευρήματα από ανασκαφές στο νησί της Μήλου. Τα περισσότερα είναι διαφόρων ειδών αγγεία. Ώρα για έρευνα!
Μπορείτε να διακρίνετε πέντε τουλάχιστον διαφορετικά σχήματα αγγείων;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Καταγράψτε επίσης τα διαφορετικά διακοσμητικά θέματα που μπορείτε να διακρίνετε.
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(Μην παραλείψετε να διαβάσετε και τις πληροφορίες που υπάρχουν στις προθήκες. Θα σας βοηθήσουν πολύ!)

Θα παρατηρήσετε, καθώς κινείστε στην αίθουσα, ότι κάποια αντικείμενα εκτίθενται μόνα τους και διακρίνονται για το μέγεθός τους. Ένα από αυτά μοιάζει με μεγάλη λεκάνη ...ή μήπως είναι κάτι άλλο; Παρατηρήστε, διαβάστε και εξηγήστε!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Στη σειρά των ευρημάτων απέναντι από τα αγγεία της Μήλου, θα δείτε αντικείμενα από διάφορες άλλες περιοχές των Κυκλάδων. Εκτός από αγγεία, υπάρχουν πολλά άλλα είδη αντικειμένων. Καταγράψτε όσα περισσότερα είδη αντικειμένων μπορείτε!
................................................................................................................................................................
Ποιο αντικείμενο (από ολόκληρη την αίθουσα) σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Γιατί;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ποιο αντικείμενο σας προκάλεσε κάποια απορία; Ποια;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Στις Κυκλάδες θα επιστρέψουμε αργότερα, μετά τη βόλτα μας στο μυκηναϊκό κόσμο...
β. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός
Τέσσερεις επιτύμβιες στήλες (ας το εξηγήσουμε αυτό!) μας καλωσορίζουν στο μυκηναϊκό κόσμο. Ας τις παρατηρήσουμε. Τι μπορούμε να διακρίνουμε στη διακόσμησή τους; Ποια πρώτη εντύπωση σχηματίζουμε για τον πολιτισμό που εκπροσωπούν;
Πρώτο βήμα στο μυκηναϊκό κόσμο και... τι βλέπουμε; Ποιο υλικό κυριαρχεί στα αντικείμενα που έχουμε μπροστά μας; Πώς διαμορφώνεται τώρα η εντύπωσή μας;
................................................................................................................................................................ Τα αντικείμενα σε αυτή την ενότητα είναι κτερίσματα, δηλαδή προέρχονται από .......................
Ανάμεσά τους κυριαρχούν οι νεκρικές προσωπίδες, όχι όμως μόνο αυτές. Ποια άλλα είδη αντικειμένων έχουν βρεθεί στους τάφους;
................................................................................................................................................................
Παρατηρήστε την προθήκη του “Τάφου των Γυναικών” και βρείτε ένα αντικείμενο που συνδέεται με κάποιο βρέφος. Ποιο είναι αυτό το αντικείμενο; Δώστε λίγες πληροφορίες για αυτό:
................................................................................................................................................................
Απέναντι θα δείτε μια προθήκη στην οποία εκτίθενται ρυτά. Θυμάστε τι είναι τα ρυτά;....................................................................................................................................................... Βρείτε το “ρυτό της πολιορκίας” και μιλήστε μας γι' αυτό.
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Δεύτερο βήμα στο μυκηναϊκό κόσμο: γνωρίζουμε τις ακροπόλεις (των Μυκηνών και της Τίρυνθας)
Σε αυτή την ενότητα κυριαρχεί ένα είδος καλλιτεχνικού έργου που δεν είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα στο μουσείο. Είναι οι εντυπωσιακές, πολύχρωμες.................................
Καταγράψτε εδώ τα διαφορετικά θέματά τους
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Μας ενδιαφέρουν επίσης οι πήλινες πινακίδες με τα ενδιαφέροντα χαράγματά τους, τα οποία κάτι σημαίνουν, καθώς αποτελούν τη ...................... των Μυκηναίων, τη ..............................
Σε τι αναφέρονται άραγε τα κείμενα των πινακίδων; (διαβάστε τις πληροφορίες στις προθήκες)
Προχωρώντας απέναντι, ψάξτε να βρείτε το μεγαλύτερο δαχτυλίδι (με σφραγίδα) του μυκηναϊκού κόσμου και περιγράψτε το!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Μια τελευταία στάση στο μυκηναϊκό κόσμο και σε δύο εντυπωσιακά χρυσά κύπελλα. Τι απεικονίζεται στις διακοσμητικές παραστάσεις τους;
................................................................................................................................................................

Ποια είναι η τελική εντύπωσή σας από το μυκηναϊκό πολιτισμό;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ποιο αντικείμενο (από ολόκληρη την αίθουσα) σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Γιατί;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ποιο αντικείμενο σας προκάλεσε κάποια απορία; Ποια;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Σε λίγο “επιστρέφουμε” στις Κυκλάδες.....

......συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι της Θήρας (της Σαντορίνης δηλαδή)

Στο βάθος της αίθουσας κυριαρχούν τρία αριστουργήματα που βρέθηκαν σε προϊστορικά σπίτια του νησιού: η τοιχογραφία των πυγμάχων, η παράσταση με τις αντιλόπες και η τοιχογραφία της άνοιξης. Περιγράψτε όποιο από τα τρία έργα σας αρέσει περισσότερο και εξηγήστε γιατί σας αρέσει!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και εσείς την προσπάθειά σας να αντιγράψετε το σχέδιο εδώ:















Δίπλα στην τοιχογραφία της άνοιξης εκτίθεται ένα αντικείμενο από αυτά που σπάνια βρίσκονται σε ανασκαφές. Τι είναι; Πώς έγινε και σώθηκε κάτι τέτοιο;
................................................................................................................................................................
Ας κάνουμε και μια γρήγορη βόλτα ανάμεσα στα αγγεία του Ακρωτηριού. Υπάρχει ένα είδος αγγείου, με χαρακτηριστικό σχήμα, που δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Είστε αρκετά παρατηρητικοί για να το βρείτε; Ποιο είναι;
................................................................................................................................................................

Ποιο αντικείμενο (από ολόκληρη την αίθουσα) σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Γιατί;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ποιο αντικείμενο σας προκάλεσε κάποια απορία; Ποια;
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ποια είναι η τελική εντύπωσή σας από τη σύντομη περιήγησή μας στους προϊστορικούς πολιτισμούς; Καταγράψτε τη σύντομα και περιεκτικά!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
!!!! Αποκαλύψτε το ταλέντο σας: σχεδιάστε το αντικείμενο που σας έκανε περισσότερο εντύπωση από την περιήγησή μας στον προϊστορικό κόσμο εδώ:










Τέλος, λίγες πληροφορίες για την ιστορία του Μουσείου:
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. διαφυλάξει τις αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστΤο κτήριο του Μουσείου, διατηρητέο μνημείο το ίδιο, θεμελιώθηκε το 1866. Η κατασκευή του βασίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου. Την τελική διαμόρφωση της πρόσοψης του κτηρίου επιμελήθηκε ο Ernst Ziller, ο οποίος είχε και την επίβλεψη έως το 1889, οπότε περατώθηκε η δυτική πτέρυγα. Η ολοκλήρωση του Μουσείου, ως έχει σήμερα, έγινε σταδιακά μέσα στον 20ό αιώνα με προσθήκες στην ανατολική πλευρά.
Πιο συγκεκριμένα:
Η προστασία και η περισυλλογή των αρχαιοτήτων υπήρξε από τις πρώτες φροντίδες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το πρώτο Μουσείο ιδρύεται το 1829 στην Αίγινα. Με την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, όπου η συγκέντρωση των αρχαίων σε ναούς και δημόσια κτήρια είχε οδηγήσει στη δημιουργία αξιόλογων συλλογών, γίνεται πιεστικά αναγκαία η ίδρυση ενός Κεντρικού Μουσείου για τις Αρχαιότητες.
Ήδη το 1836 είχαν εκπονηθεί σχέδια για ένα τέτοιο μουσείο από τον αρχιτέκτονα Leo von Klenze, αλλά μόλις το 1856, ύστερα από τη γενναία οικονομική δωρεά του ομογενούς Δημητρίου Βερναρδάκη, γίνεται δυνατή η πραγματοποίηση του έργου και προκηρύσσεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το 1859 καταθέτει σχέδια ο αρχιτέκτων Theophil Hansen προτείνοντας την ίδρυση του Μουσείου στη θέση της σημερινής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 1860 παραδίδει τα σχέδιά του ο Ludwig Lange για την οικοδόμηση του Μουσείου στον Κεραμεικό, στο λόφο του Αγίου Αθανασίου. Τελικά τη θέση του μουσείου θα καθορίσει οριστικά το 1866 η δωρεά του οικοπέδου της οδού Πατησίων από την Ελένη Τοσίτσα. Τον ίδιο χρόνο ανατίθεται στον αρχιτέκτονα Παναγή Κάλκο η επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου, σύμφωνα με τα τροποποιημένα από τον ίδιο ως προς τη μορφή της πρόσοψης σχέδια του Ludwig Lange.

Η κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αποθήκευσης και φύλαξης των αρχαιοτήτων του μουσείου σε ασφαλείς χώρους του ίδιου του κτηρίου, της Τραπέζης της Ελλάδος και σε φυσικά κρησφύγετα. Αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1945, άρχισαν οι εργασίες επανέκθεσης των αρχαίων, υπό την επίβλεψη του τότε διευθυντή Χ. Καρούζου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες από τον αρχιτέκτονα Π. Καραντινό, με σκοπό τη διαμόρφωση των χώρων του μουσείου για την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, η προσωρινή έκθεση του μουσείου περιορίσθηκε σε δέκα αίθουσες της ανατολικής πτέρυγας. Το 1964 ολοκληρώθηκε το έργο της επανέκθεσης από το Χρήστο και τη Σέμνη Καρούζου, με την υποδειγματική παρουσίαση της πορείας της αρχαίας ελληνικής τέχνης από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1994, εκτέθηκε για πρώτη φορά και η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.



Για να μην ξεχνάμε και την Κρήτη: το έργο της Ειρήνης Ταφανίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου