Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

"Μικροί ήρωες" στο φεστιβάλ "Κινηματογράφος και πραγματικότητα": μια αφορμή για προβληματισμό


Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, μια μικρή ομάδα μαθητριών και μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω  (κυρίως από την τρίτη τάξη) παρακολούθησε μία ενότητα από τις προβολές του φεστιβάλ “Κινηματογράφος και Πραγματικότητα”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Αφιερωμένο σε μια τέχνη αφηγηματικά πρωτότυπη και ριζοσπαστική, που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και πειραματισμού, το φεστιβάλ περιλάμβανε διάφορες θεματικές ενότητες.
Εμείς παρακολουθήσαμε τις ταινίες της ενότητας “Μικροί ήρωες”, με δημιουργούς και πρωταγωνιστές παιδιά. Οι ιστορίες του Τομ από την Πολωνία, της Άυλα από την Ολλανδία και του Τζιανκάρλο, μετανάστη από το Περού στη Σουηδία, μας προβλημάτισαν για ζητήματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η λειτουργία των κοινωνικών θεσμών, η επίδραση των φυσικών καταστροφών στις κοινωνικές μεταβολές και στην ψυχολογία των ανθρώπων, η μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή και οι συνθήκες ζωής των μεταναστών, κυρίως των παιδιών. Καθώς μάλιστα τα θέματα αυτά μας απασχολούν σε μαθήματα όπως η Νεοελληνική Γλώσσα και η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, αξιοποιήσαμε όσα παρακολουθήσαμε στο μάθημά μας, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο των ταινιών στους συμμαθητές μας και σχολιάζοντας τα στοιχεία που θεωρήσαμε ενδιαφέροντα.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν: Νάσια Γεράκου, Ελένη Δημητρίου, Σπύρος Ελύτης, Κωνσταντίνα Θουλοβασιλείου, Τατιάνα Κοτσέτα, Νίκος Κοτσέτας, Γωγώ Πασπάτη, μαζί με τις καθηγήτριες Κων/να Τσιώρου και Αμαλία Αναγνωστοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου