Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Κάνοντας μάθημα ιστορίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:
μια περιήγηση στις προϊστορικές συλλογές
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 το μάθημα της ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο! Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και του Α3, μαζί με τις καθηγήτριές μας της ιστορίας (κυρίες Γεωργακοπούλου και Τσιώρου), μεταβήκαμε στο κέντρο της Αθήνας (παρά τη δυνατή βροχή) και κάναμε μια “βόλτα” στην προϊστορία. Στο μουσείο φτάσαμε ...βρεγμένοι, γρήγορα όμως ξεχάσαμε τη σύντομη ταλαιπωρία μας. Ακολουθώντας το φύλλο εργασίας που είχαμε στα χέρια μας, για πάνω από δύο ώρες, αναζητήσαμε πληροφορίες, ερευνήσαμε, ανακαλύψαμε, καταγράψαμε, ζωγραφίσαμε, εντυπωσιαστήκαμε και δώσαμε ραντεβού με τα υπόλοιπα εκθέματα σε μια επόμενη επίσκεψή μας.
Ευχαριστούμε: -την κ. Τζίμη, που μας συνόδευσε,
-για τις εντυπώσεις, τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες, τις μαθήτριες και τους μαθητές του Α1:
Κατερίνα, Στάθη, Σταμάτη, Σπύρο, Αντρέα, Σταυρίνα, Ράνια, Μαρία, Εύη, Παναγιώτα, Βασίλη, Γαρυφαλλιά, Θεμιστοκλή
-και, βέβαια, όλους τους υπόλοιπους από το Α1 και το Α3 για την προσοχή και τη συμμετοχή τους!

Κάποιες από τις εντυπώσεις, τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές μας:
-“Δεν μπορώ να διαλέξω ποιο από τα εκθέματα μου άρεσε περισσότερο. Εντυπωσιάστηκα από όλα όσα είδαμε, γιατί κατάλαβα ότι όσα βλέπουμε σε φωτογραφίες και σχολιάζουμε στο μάθημα υπάρχουν στ'αλήθεια!”

-“Ένα εντυπωσιακό έκθεμα ήταν τα καλύμματα νεκρών και οι προσωπίδες των Μυκηναίων. Είχαν ανθρώπινο σχήμα, έτσι ώστε να καλύπτουν εξωτερικά τα σώματα των νεκρών. Ήταν φτιαγμένα από χρυσό και μας δείχνουν την έντονη πίστη των Μυκηναίων στη μεταθανάτια ζωή. Αξιοθαύμαστη ήταν και η χρήση της γραφής από τους Μυκηναίους, όπως δείχνουν οι πινακίδες της γραμμικής Β΄ που είδαμε στο μουσείο.”

-“Αυτό που μου έμεινε περισσότερο στο μυαλό ήταν τα ειδώλια, κατασκευασμένα από πηλό ή μάρμαρο. Απεικόνιζαν γυναίκες και άντρες, κάποτε με μουσικά όργανα (π.χ. άρπα και αυλό), ενώ μερικά από αυτά ήταν βιολόσχημα. Ο πλούτος του μυκηναϊκού κόσμου ήταν εντυπωσιακός, αφού ακόμα και η επένδυση των νεκρών και των όπλων ήταν από χρυσό.”

-“Περισσότερο μου έμειναν οι επιτύμβιες στήλες, διότι ήταν σκαλισμένες πολύ ωραία και με πολλή προσοχή. Οι παραστάσεις που τις διακοσμούσαν μας βοηθούν να καταλάβουμε σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τον πολιτισμό της μυκηναϊκής περιόδου.”

-“Μου άρεσε ιδιαίτερα ο αιγυπτιακός πολιτισμός, οι σαρκοφάγοι, οι στήλες, τα ιερογλυφικά, τα αγάλματα και οι ζωγραφιές των θεών των Αιγυπτίων, του Ρα, της Ίσιδας και του Όσιρι. Εντυπωσιακή ήταν και η συνήθεια των Μυκηναίων να χρησιμοποιούν το χρυσό στις προσωπίδες και, γενικά, στα κτερίσματα. Με εντυπωσίασαν πολύ και οι επιτύμβιες στήλες.”


-“Από την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο μού έμειναν πολλά πράγματα. Αυτά όμως που με εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν οι τοιχογραφίες, τα αγγεία και ένα περίεργο κρεβάτι από τη Σαντορίνη. Όσο για το μυκηναϊκό πολιτισμό, ήταν πλούσιος και με ανεπτυγμένη τέχνη.”

-“Στο μυαλό μου έμειναν περισσότερο οι τοιχογραφίες και τα στοιχεία που μας δίνουν για τον πολιτισμό, αφού δεν έχουν βρεθεί γραπτά κείμενα. Τα περισσότερα αντικείμενα από το μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν από χρυσό και συνδέονταν με τη θρησκεία.”

-“Θυμάμαι περισσότερο τις επιτύμβιες στήλες των Μυκηναίων, γιατί σε αυτές απεικονίζονται πολεμικές σκηνές και καθημερινές εργασίες, δίνοντάς μας έτσι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής. Οι Μυκηναίοι είχαν πολλά πλούτη και ανεπτυγμένη τέχνη στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία.”

-“Από την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο μου άρεσαν οι επιτύμβιες στήλες, γιατί όσα ήταν χαραγμένα πάνω σε αυτές μας έδιναν πολλά στοιχεία για το μυκηναϊκό πολιτισμό. Για τους Μυκηναίους κατάλαβα ότι ήταν πλούσιοι και είχαν ανεπτυγμένη οικονομική και πολιτική οργάνωση.”

-“Από την επίσκεψή μας μου έμεινε περισσότερο η τέχνη των Μυκηναίων: είδαμε τοιχογραφίες με γυναίκες, χρυσές σφραγίδες και επενδύσεις νεκρών.”

-“Το στοιχείο που μου έμεινε περισσότερο στο μυαλό είναι ένα μεγάλο κυκλαδικό άγαλμα, που απεικόνιζε μια γυναίκα με τα χέρια σταυρωμένα. Για του Μυκηναίους κατάλαβα ότι ασχολούνταν με τον πόλεμο και το εμπόριο και ήταν πλούσιοι.”

-“Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα ειδώλια, με τα ποικίλα σχήματα και σχέδια, γιατί πρώτη φορά είδα τόσα πολλά και διαφορετικά ειδώλια. Εντύπωση μου έκαναν και οι πολύχρωμες τοιχογραφίες [...] Κατάλαβα ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός ήταν πλούσιος, στηριζόταν στην πολύ καλή οργάνωσή του και είχε αναπτύξει το εμπόριο και την τέχνη.”

-“Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν οι κυκλαδικές και οι μυκηναϊκές τοιχογραφίες, κυρίως τα χρώματά τους και η απόδοση των λεπτομερειών. Από όσα κατάλαβα, οι Μυκηναίοι ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον πόλεμο και ήταν οικονομικά ισχυροί. Πολλά αντικείμενα ήταν κατασκευασμένα από χρυσό και είχαν νεκρική χρήση.”





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου