Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

"We need books" + 3o Γυμνάσιο Αιγάλεω

Σχολική χρονιά 2019-2020: "We need books" + 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω

1ο βήμα: Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γνωρίσαμε την Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη του "We need books", μέσα από το παρακάτω κείμενο...


"Aν μπορείς να διαθέσεις κάποια βιβλία για παιδιά και ενήλικες, επισκέψου το “We Need Books” στην Κυψέλη"
     Ο Ναντίρ Νούρι είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Έφυγε 12 ετών από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους Ταλιμπάν. Περιπλανήθηκε στη χώρα μας, μέχρι που γνώρισε την Ιωάννα Νισυρίου, τηλεοπτική παραγωγό με σπουδές στην ιστορία της τέχνης και μαζί αποφάσισαν να δώσουν “σάρκα και οστά” σε ένα σπουδαίο όνειρο. Φαίνεται πως τα κατάφεραν. Έπειτα από πολύ αγώνα.
     Το “We Need Books” είναι μιας μικρής κλίμακας πολυγλωσσική βιβλιοθήκη για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σήμερα η έδρα του είναι σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην Κυψέλη. Με αυλή και λουλούδια για να βρίσκουν “καταφύγιο” άνθρωποι ταλαιπωρημένοι. Αρχικά, ο στόχος του Ναντίρ και της Ιωάννας ήταν να συγκεντρώσουν βιβλία σε όλες τις γλώσσες. Απώτερος στόχος ενός χώρου που θα προάγει τη διαπολιτισμικότητα και θα είναι ανοιχτός και φιλόξενος για παιδιά, ενήλικους και υπερήλικους Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέπτες και τουρίστες.
    Πρώτος χώρος συγκέντρωσης των βιβλίων οι δομές φιλοξενίας του Ελληνικού και του Σχιστού το 2016. Εκεί η Ιωάννα αρχίζει να επεξεργάζεται την ιδέα δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης για τους πρόσφυγες. Η εκκίνηση ήταν δυναμική, με όλη την ορμή και το πάθος που πάντα διακατέχει τέτοιες ιδέες. Η συνέχεια, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, δύσκολη, αλλά όταν υπάρχει πείσμα, πίστη και όραμα, τα εμπόδια υπερνικούνται. Πάντα.
   Η Ιωάννα και ο Ναντίρ δούλεψαν με προσήλωση. Αρχικά σχεδίασαν μια καμπάνια crowdfunding με τίτλο “We Need Books” για την εξεύρεση χρημάτων ώστε να αγοραστούν βιβλία από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Βρήκαν σε μορφή pdf την ύλη των σχολικών τους βιβλίων, κυρίως Μαθηματικών και Γλώσσας, και από τα πρώτα 1.300 ευρώ που συγκέντρωσαν μπόρεσαν να παραγγείλουν τα πρώτα βιβλία από το Αφγανιστάν. Κατάφεραν έτσι κάθε δάσκαλος στις δομές φιλοξενίας να έχει το βιβλίο του και μέσα από αυτό να διδάσκει τα παιδιά στη γλώσσα τους.
    Το καλοκαίρι του 2017, μια γυναίκα από την Ισπανία που είχε επισκεφθεί την Αθήνα καταθέτει στον λογαριασμό του “We Need Books” 3.000 ευρώ, που ήταν και η πρώτη μεγάλη δωρεά. «Αυτή η δωρεά ήταν που μας έδωσε ελπίδα να συνεχίσουμε. Που μας έκανε να σκεφτούμε πως, αφού υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν τόσο πολύ σε εμάς, θα τα καταφέρουμε. Έτσι, το ‘We Need Books’ χτίστηκε προσεκτικά και σιγά σιγά, από το τίποτα». Πριν από λίγες μέρες, ένα πρώτο δύσκολο κομμάτι ολοκληρώθηκε. Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε στον δικό της χώρο, ο οποίος ετοιμάστηκε όλο το προηγούμενο καλοκαίρι, χάρη στην ομαδική και εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων.
     Σήμερα, στην οδό Ευβοίας 7, θα βρείτε το ‘We Need Books’ με οκτώ μόνιμους εθελοντές στο δυναμικό του, δύο υπαλλήλους, περισσότερα από 14.000 βιβλία, πάνω από 4.000 φίλους σε όλον τον κόσμο και, το κυριότερο, μια στέγη. “Χαίρομαι που η πολυγλωσσική μας βιβλιοθήκη αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας, σε μια περιοχή όπου συμβιώνουν παλιοί Αθηναίοι αλλά και νέοι κάτοικοι από την Γκάνα, το Κονγκό, τη Συρία, το Αφγανιστάν», λέει η ψυχή της βιβλιοθήκης Ιωάννα Νισυρίου.



2ο βήμα: Αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε. Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους της Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης, συγκεντρώσαμε βιβλία και γραφική ύλη...

3ο βήμα: Το αποτέλεσμα -προσαρμοστήκαμε στις ειδικές συνθήκες και στους περιορισμούς...





Ευχαριστούμε πολύ και την κ. Αναγνωστοπούλου!

Για την προηγούμενη συνεργασία μας με το We need books, την Ιωάννα και τον Nadir, δείτε εδώ:
https://sxolikesdokimes.blogspot.com/2017/04/we-need-books.html

https://sxolikesdokimes.blogspot.com/2019/05/we-need-books.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου