Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, Τμήμα Β6
 
      Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Β6 πραγματοποίησαν μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με επίκεντρο τα ρωμαϊκά μνημεία, ενώ επιχειρήθηκε και μια εισαγωγή στη βυζαντινή αρχιτεκτονική.
      Σύντομη περιγραφή: Μετάβαση στην Πλατεία Κοραή με το μετρό. Διαδρομή με τα πόδια: οδός Σταδίου, πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Καρύτση, Σύνταγμα, οδός Φιλελλήνων, λεωφόρος Αμαλίας, Πύλη Αδριανού, οδός Αδριανού ως το σταθμό μετρό στο Μοναστηράκι. Επιλεγμένοι σταθμοί σε όλη τη διαδρομή, ξενάγηση από τους μαθητές στα ρωμαϊκά μνημεία, εισαγωγή στην αρχιτεκτονική των βυζαντινών μνημείων από τη διδάσκουσα της Ιστορίας. Συμπληρωματικά αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα έργων συγκεκριμένων λογοτεχνών (Λαπαθιώτης, Σουρής) με θέμα την Αθήνα.
      Η περιήγηση αυτή προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με δουλειά στην τάξη και ατομικές εργασίες. Με αυτό το δεδομένο, οι ομάδες που είχαν ασχοληθεί με καθένα από τα μνημεία παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, στον αντίστοιχο χώρο τις πληροφορίες και τα συμπεράσματά τους. Μετά την επίσκεψη, οι εντυπώσεις των μαθητών αποτυπώθηκαν σε νέες, ατομικές ή ομαδικές, εργασίες (εμπλουτισμένες με υλικό από την επίσκεψη στα μνημεία).
Κάποια παραδείγματα:

"Η ώρα είναι 8:30. Βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας και με τις καθηγήτριές μας κάνουμε μια εισαγωγή στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία της Αθήνας (κάποια από αυτά θα δούμε από κοντά).
Μετά από μισή ώρα βρισκόμαστε στη στάση μετρό του Πανεπιστημίου. Κατευθυνόμαστε στην πλατεία Συντάγματος, περνώντας από τη Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Στη συνέχεια, έχοντας περάσει και από τη Ρώσικη Εκκλησία, πηγαίνουμε στα Ρωμαϊκά λουτρά στο Ζάππειο, όπου ένας συμμαθητής μας, μας παρουσιάζει την εργασία του για το θέμα αυτό. Περίπου στις 9:30 βρισκόμαστε επιτέλους στην πύλη του Αδριανού, στην περιοχή του Ολυμπιείου, όπου μια άλλη ομάδα μαθητών μας παρουσιάζουν τη δική τους εργασία, ενώ για το Ολυμπιείο μας μίλησε μια συμμαθήτριά μας.
Ύστερα κάνουμε μια στάση για να φάμε και να ξεκουραστούμε. Σχολιάζουμε την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και τα ρωμαϊκά κατάλοιπα στον προαύλιο χώρο της. Εκεί μας δίνουν κάποιοι συμμαθητές μας πληροφορίες για μνημεία που δεν θα δούμε από κοντά: το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού και το Ωδείο του Αγρίππα. Μετά από αυτό το ολιγόλεπτο διάλειμμα, συνεχίζουμε τον περίπατό μας προς το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Αέρηδες), έπειτα στη Ρωμαϊκή Αγορά (πάντα με ξεναγήσεις από τους συμμαθητές μας). Αφού βγάζουμε και μια ομαδική φωτογραφία, στην πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, κατευθυνόμαστε στον τελευταίο σταθμό μας, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Και εδώ ομάδα συμμαθητών μας παρουσιάζουν σχετική εργασία τους. Ήρθε το τέλος του περιπάτου και έχουμε μισή ώρα για να εξερευνήσουμε το Μοναστηράκι. Η ώρα είναι 13:20 και παίρνουμε το μετρό για την επιστροφή μας στο σχολείο.
        Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την εκδρομή αυτή, διότι, παρ’ όλο που έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές τους χώρους αυτούς, δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ αυτά τα μνημεία και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να τα γνωρίσουμε και να μάθουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά".
Στάμου Ευαντίνη, Φουρναράκη Χρυσάνθη, Τζαβέλλα Μαρία, Τσουτσάνη Αλεξάνδρα, Σταυροπούλου Νεφέλη


- Η παρουσίαση των μαθητών: Ανδρέα Στάμου, Βαγγέλη Στούνου, Στέλιου Φαλτσέτα, Κωνσταντίνου Χατζηβασιλείου (σχολιάζονται τα βυζαντινά μνημεία)




- Τέλος, δείτε την εργασία των μαθητριών: Ευαγγελίας Σταμούλου, Ελευθερίας Σφενδουράκη, Τζέσικα Τζεμάι, Αθηνάς Χειλάκου εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου