Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου και τα μέλη του Ομίλου Φιλαναγνωσίας προτείνουν…

 Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου
και τα μέλη του Ομίλου Φιλαναγνωσίας  
διάβασαν, συνεχίζουν να διαβάζουν και σας προτείνουν…
 
Για να δείτε ολόκληρη την παρουσίασή μας: 
 
1ο βιβλίο: Τα “Χρυσά Κουπιά” της Μαρίας Παπαγιάννη
(πρόταση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας και του Γ΄3)
 
     Αυτήν τη χρονιά ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ασχολείται με το βιβλίο “Χρυσά κουπιά” της Μαρίας Παπαγιάννη. Η ανάγνωση ξεκίνησε με ενδιαφέρον και περιέργεια, τα  οποία σε κάθε κεφάλαιο εντείνονται από κάποιο καινούργιο στοιχείο ή πληροφορία. Βέβαια, τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου (στο Γ΄3, περσινό Β΄3) διαβάσαμε το βιβλίο αυτό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24. Από τα τέλη Οκτωβρίου ως τον Μάιο, αφιερώναμε λίγη ώρα κάθε εβδομάδα, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, και όλοι/ες μαζί ολοκληρώσαμε το βιβλίο, αξιοποιώντας κάθε φορά και τα ημερολόγια ανάγνωσης, για να καταγράφουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις απορίες που προέκυπταν από την ανάγνωση και τη συζήτηση.
 
     Με αφορμή το βιβλίο αυτό, προσεγγίσαμε θέματα όπως:
η απώλεια, οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, το ενδιαφέρον για το παρελθόν, η αναζήτηση, η αντιμετώπιση “δύσκολων” ζητημάτων στην καθημερινότητα, ο ρόλος της φαντασίας, η αλληλεγγύη, η ενηλικίωση, ιστορικά ζητήματα: η Κατοχή, η Αντίσταση, τα παιδιά στην Κατοχή…
    Τι μας έμεινε από αυτήν την εμπειρία της συλλογικής ανάγνωσης;
“Έχω κρατήσει τον σκελετό του μυθιστορήματος και κάποια ‘αστεία’ κομμάτια. Όμως, ακόμα και με αυτόν τον λεπτό σκελετό αναμνήσεων, έχω να πω ότι αυτό το βιβλίο παραμένει το αγαπημένο μου από όσα έχω διαβάσει, μαζί και η παρέα που είχα όσο το διάβαζα.” (Κωνσταντίνος)
“Μου έμεινε η ανάγνωση που κάναμε και η κουβέντα που είχαμε γύρω από το βιβλίο, αλλά και οι σημειώσεις στο τετραδιάκι μας.” (Αντώνης)
“Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε το βιβλίο μαζί με την καθηγήτριά μας. Θα ήθελα το βιβλίο να συνεχίζεται και η βασική μου απορία είναι το πώς τα κορίτσια διαχειρίστηκαν τελικά τον θάνατο…” (Θοδωρής)
 
2ο βιβλίο: Η επιστολική νουβέλα “Αγαπητέ Θεέ” του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ
(πρόταση του Γ΄3)
     Αλλά και φέτος στο Γ΄3, με τον ίδιο τρόπο (αφιερώνοντας χρόνο μία φορά την εβδομάδα, διαβάζοντας μαζί και κρατώντας σημειώσεις στα ημερολόγια ανάγνωσης) έχουμε ήδη διαβάσει ένα βιβλίο, που μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε, να αναζητήσουμε απαντήσεις και, κυρίως, να θέσουμε νέα ερωτήματα για κρίσιμα ζητήματα της ζωής, με οδηγό μας τον δεκάχρονο πρωταγωνιστή, τον Όσκαρ. 
 
     Αποσπάσματα από το βιβλίο, ως αφορμή για σκέψη, αλλά και για να πάρετε μια ιδέα... 
“Άμα δεν μιλάς, γίνεσαι ένας σκουπιδοτενεκές γεμάτος παλιές σκέψεις που σαπίζουν”.
“Κοίτα κάθε μέρα τον κόσμο σαν να ’ταν η πρώτη φορά!”
“Προσπάθησα να εξηγήσω στους γονείς μου ότι η ζωή είναι ένα περίεργο δώρο. Στην αρχή, το υπερεκτιμάμε αυτό το δώρο: πιστεύουμε ότι αποκτήσαμε την αιώνια ζωή. Μετά, το υποτιμάμε: το βρίσκουμε χάλια, πολύ μικρό, είμαστε σχεδόν έτοιμοι να το πετάξουμε. Στο τέλος, καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν δώρο, αλλά δάνειο. Και τότε, προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε.”
    Γιατί σας προτείνουμε αυτό το βιβλίο; 
“Στην αρχή, δεν πολυήθελα να διαβάσω αυτό το βιβλίο, γιατί μου θύμιζε ένα συγγενικό μου πρόσωπο. Μετά από κάποια κεφάλαια δεν μου φαινόταν και τόσο κακό. Τελικά, μου άρεσε να διαβάζουμε αυτό το βιβλίο τόσο πολύ που ανυπομονούσα για κάθε μάθημα. Ανυπομονούσα να διαβάσω το τέλος που θα λέει ότι τελικά ο Όσκαρ τα κατάφερε και νίκησε την αρρώστια, όμως αυτό δεν συνέβη... Βέβαια, παρόλο που το βιβλίο με στενοχώρησε, με έκανε να έχω ελπίδες ότι ο Όσκαρ θα τα κατάφερνε. Σίγουρα θα πρότεινα αυτό το βιβλίο!” (Νικολέττα)
“Θα πρότεινα το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα και μας βάζει στη διαδικασία να προβληματιστούμε. Μιλάει βαθύτατα για τη ζωή και τον θάνατο, την πίστη, αλλά και για οικογενειακά θέματα. Θα το πρότεινα, λοιπόν, κυρίως σε άτομα που τα απασχολούν αυτά τα θέματα.” (Μαρκέλα)
 
3ο βιβλίο: Η συλλογή διηγημάτων “Ο καιρός της σοκολάτας” της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
(πρόταση της Β΄ Γυμνασίου, Β΄1, Β΄2 και Β΄3)
     
    Για την ανάγνωση των διηγημάτων αυτής της συλλογής συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Καθένας και καθεμία από εμάς διάβασε ένα από τα διηγήματα και, στη συνέχεια, καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας και τις μεταφέραμε στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης μας. Έτσι ανταλλάξαμε απόψεις και εντυπώσεις και αποκτήσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του βιβλίου αυτού, στις σελίδες του οποίου η συγγραφέας καταγράφει τις παιδικές της μνήμες και, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης Ιστορίας: την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης (1940-1944).
   Μέσα από διηγήματα όπως… “Η τρελή των Εξαρχείων”, “Η ξύλινη κασετίνα”, “Τα δάκρυα της δασκάλας”, “Ο θείος από το φεγγάρι”, “Ο κατάσκοπος Παναγιώτης”, “Ο μπαρμπα-Θωμάς και τα παγόνια”, “Τα πράσινα μανίκια και ο καιρός της σοκολάτας”…
… συγκινηθήκαμε, προβληματιστήκαμε, μάθαμε πολλά, αλλά και εμπνευστήκαμε, ώστε να δημιουργήσουμε, να εικονογραφήσουμε αυτές τις ιστορίες με τον δικό μας τρόπο, να φτιάξουμε κολάζ, αλλά και κόμικ, να δώσουμε τις δικές μας ερμηνείες και προεκτάσεις. 

 (εικονογράφηση του διηγήματος "Η τρελή των Εξαρχείων" από τη Γεωργία-Β΄3)

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω - "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας 2024-2025" - Αποσπάσματα από το 3ο φύλλο (Δεκέμβριος 2024)

 

Στο 3ο φύλλο της εφημερίδας μας παρουσιάζουμε το νέο εγχείρημά μας: τη δημιουργία του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω και την πρώτη συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για τη συνέντευξη της κ. Δήμητρας Κορμπά, προέδρου της Ένωσης Συγγενών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω.

Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει επίσης τις εντυπώσεις μας από τη θεατρική παράσταση "Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα", την οποία παρακολουθήσαμε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το 3ο τεύχος της εφημερίδας μας εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1nuKlzBVCy-IB0Po1EK6ZEI1YSezgnmsE/view?usp=drive_link

Στα επόμενα τεύχη που ετοιμάζουμε (Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025) θα διαβάσετε για:

- την εκπαιδευτική επίσκεψή μας στην Εθνική Βιβλιοθήκη,

- τις συνεντεύξεις Προφορικής Ιστορίας με την κ. Τζένη Σεργιανίδου και με την κ. Αγγελική Σαπουναδέλη-Μεγαλούδη (αυτόπτη μάρτυρα του Ολοκαυτώματος και αδελφή του Ανδρέα Σαπουναδέλη, θύματος του Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω),

- τη "Διαδρομή Μνήμης 1940-1944" στο Γ΄ Νεκροταφείο.

 

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω - "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας 2024-2025" - Αποσπάσματα από το 2ο φύλλο (24/11/2024)


Στο 2ο φύλλο της εφημερίδας μας παρουσιάζουμε τη συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Εφηβικών Ταινιών Αθήνας και τις εντυπώσεις μας από την παρακολούθηση της νορβηγικής ταινίας "Ο Lars είναι LOL" (Μέγαρο Μουσικής, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024).

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το 2ο τεύχος της εφημερίδας μας εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1ss_FvLQnUoUjtnCUn3S_L4lKbEBJ_Ciw/view?usp=drive_link

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω - "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας 2024-2025" - Αποσπάσματα από το πρώτο φύλλο (22/11/2024)


Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας για το σχολικό έτος 2024-2025 είναι έτοιμο. Σε αυτό μπορείτε να διαβάσετε για την επίσκεψή μας στην Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη "We need books" στην Κυψέλη, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα δύο επόμενα τεύχη: 

για τη συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Εφηβικών Ταινιών

για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης "Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα"

αλλά και για το νέο ενδιαφέρον εγχείρημά μας, την πραγματοποίηση των πρώτων συνεντεύξεων Προφορικής Ιστορίας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το 1ο τεύχος της εφημερίδας μας εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1jRq8oHVnzYs-dY5XFzt1zQYOi__4LrY2/view?usp=drive_link

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αμαλία Αναγνωστοπούλου για την υποστήριξή της και για όσα μας έμαθε στην προσπάθειά μας να "στήσουμε" αυτό, το πρώτο για φέτος, τεύχος!

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω "εικονογραφούν" τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς

 Τα δημοτικά τραγούδια "Θέλω να πα στην ξενιτιά" και "Ξενιτεμένο μου πουλί", τα οποία επεξεργαστήκαμε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τον Νοέμβριο του 2024, αποτέλεσαν αφετηρία για τον συγκριτικό σχολιασμό με σύγχρονα σχετικά κείμενα, όπως το εξαιρετικά ενδιαφέρον "Πιτσιμπούργκο" της Σώτης Τριανταφύλλου. Παράλληλα, όμως, είχαμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε την έκφραση ανάλογων καταστάσεων, σκέψεων και συναισθημάτων σε άλλες μορφές τέχνης και, επιπλέον, να δημιουργήσουμε.

Αυτά είναι κάποια παραδείγματα ζωγραφικών έργων στα οποία οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου αποτύπωσαν όσα αντιλήφθηκαν, σκέφτηκαν, αισθάνθηκαν και συνέδεσαν με τη ζωή μας, προσεγγίζοντας τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς. 

Ζωγράφισαν οι: Αριάδνη, Πάνος, Νικόλας, Κωνσταντίνος, Μαρισόλ, Ρόουζ και Μελίτα (από το Β1), Λουίζα και Μυρτώ (από το Β2), Γεωργία και Παναγιώτης (από το Β3).

Θέλω να πα στην ξενιτιά να κάμω τριάντα ημέρες
και η ξενιτιά με γέλασε και κάνω τριάντα χρόνους.
Περικαλώ σε, ξενιτιά, αρρώστια μη μου δώσεις.
Η αρρώστια θέλει πάπλωμα, θέλει παχύ στρωσίδι,
θέλει μανούλας γόνατα, θέλ' αδερφής αγκάλες,
θέλει πρώτες ξαδέρφισσες να κάθονται κοντά σου,
θέλει και σπίτι να είν' πλατύ, να στρώνει, να ξιστρώνει.
Όσο 'χει ο ξένος την υγειά, ούλοι τον αγαπάνε.
Μα 'ρθε καιρός κι αρρώστησε βαριά για να πεθάνει·
κι ο ξένος αναστέναξε και η γης αναταράχτη:
— Να είχα νερ' απ' τον τόπο μου και μήλ' απ' τη μηλιά μου,
σταφύλι ροδοστάφυλο απ' την κληματαριά μου.


Μυρτώ, Β2


Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο,
η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ 'χω τον καημό σου.
Τι να σου στείλω, ξένε μου, τι να σου προβοδίσω;
Μήλο αν σου στείλω σέπεται, τριαντάφυλλο μαδιέται,
σταφύλι ξερωγιάζεται, κυδώνι μαραγκιάζει.
Να στείλω με τα δάκρυά μου μαντίλι μουσκεμένο,
τα δάκρυά μου είναι καυτερά, και καίνε το μαντίλι.
Τι να σου στείλω, ξένε μου, τι να σου προβοδίσω;

Σηκώνομαι τη χαραυγή, γιατί ύπνο δεν ευρίσκω,
ανοίγω το παράθυρο, κοιτάζω τους διαβάτες,
κοιτάζω τις γειτόνισσες και τις καλοτυχίζω,
πώς ταχταρίζουν τα μικρά και τα γλυκοβυζαίνουν.
Με παίρνει το παράπονο, το παραθύρι αφήνω,
και μπαίνω μέσα, κάθομαι, και μαύρα δάκρυα χύνω.

Ρόουζ, Β1

Αριάδνη, Β1

Περισσότερα εδώ: 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω - Λογοτεχνία