Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

"Μεταμορφώσεις των Αθηνών" - Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα

[Από την έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών]

Υλικό για αξιοποίηση στο μάθημα 
της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ και Β΄ Γυμνασίου

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος




ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, αλβουμίνη, περίπου 1875.
Ο Κεραμεικός, το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, ανασκάφηκε από το 1861 μέχρι το 1863. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά, τα επιτύμβια μνημεία του αποτέλεσαν πόλο έλξης των περιηγητών. Αριστερά, η ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω προβάλλει στους αιώνες την ανδρεία του νεκρού πολεμιστή.

T'SERSTEVENS, αριστοτυπία, 1904.
Άποψη του νεκροταφείου του Κεραμεικού το 1904. 




Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον κατάλογο της έκθεσης: Χάρης Γιακουμής, Τάσος Α. Ανδρέου, Μεταμορφώσεις των Αθηνών - Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα, ed. Kallimages

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014/ Μουσείο Ηρακλειδών, Θησείο
Έκθεση φωτογραφίας:
"Μεταμορφώσεις των Αθηνών – Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950"
Η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις οικοδομικές φάσεις της Αθήνας και τις διαρκείς μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου. Γνωστά τοπόσημα της Αθήνας, τα μεγάλα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, σκηνές δρόμου, οι λόφοι και το ιστορικό τοπίο της πόλης προβάλλονται με συνεχείς εναλλαγές, που δίνουν τροφή για σκέψη.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατόν τριάντα αυθεντικές φωτογραφίες (μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης). Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας έναν μοχλό. Τέλος, μια μικρή ενότητα με σύγχρονες φωτογραφίες της Αθήνας λειτουργεί ως επίλογος και γέφυρα με το παρόν.
Από τις φωτογραφίες που είδαμε στην έκθεση, επιλέξτε την αγαπημένη σας/ αυτή που θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσα/ αυτή που σας έμεινε περισσότερο στο μυαλό... και γράψτε μια σύντομη παρουσίασή της (καλλιτέχνης, χρονολογία, τίτλος, θέμα, περιγραφή, γιατί την επιλέξατε).______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου