Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου" - Πρώτο φύλλο (Νοέμβριος 2023)

 Τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω θα μοιράζονται φέτος με τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες, τους καθηγητές/τις καθηγήτριές τους όσα βλέπουν, ακούνε, διαβάζουν, μαθαίνουν...

Πώς; Μέσα από μια ηλεκτρονική (και έντυπη) εφημερίδα:

- Η εφημερίδα θα έχει τον τίτλο "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου" και θα περιλαμβάνει όσα σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Ομίλου, στις εβδομαδιαίες και σαββατοκυριακάτικες συναντήσεις μας.

- Επίσης, τα τεύχη με τίτλο "Με τη ματιά του Πολιτιστικού Ομίλου" θα αναφέρονται γενικά στις δράσεις του σχολείου μας και στον τρόπο με τον οποίο τις αξιοποιούμε στον Όμιλο.

Εδώ σας παρουσιάζουμε, το 1ο φύλλο της εφημερίδας "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου", με θέμα την ταινία "Ο Πόλεμος των Λούλου", την οποία παρακολουθήσαμε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής.



Ο σύνδεσμος, για να διαβάσετε την εφημερίδα σε μορφή pdf, υπάρχει στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου: https://3gym-aigal.att.sch.gr/index.php/edu-activities/omiloi/omilos-polotistikos/194-oi-draseis-tou-politistikoy-omilou-1o-fyllo-noemvrios-2023


Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

3o Γυμνάσιο Αιγάλεω: "Με τη ματιά του Πολιτιστικού Ομίλου" - Νοέμβριος 2023

Τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω θα μοιράζονται φέτος με τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες, τους καθηγητές/τις καθηγήτριές τους όσα βλέπουν, ακούνε, διαβάζουν, μαθαίνουν...

Πώς; Μέσα από μια ηλεκτρονική (και έντυπη) εφημερίδα:

- Η εφημερίδα θα έχει τον τίτλο "Οι δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου" και θα περιλαμβάνει όσα σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Ομίλου, στις εβδομαδιαίες και σαββατοκυριακάτικες συναντήσεις μας.

- Επίσης, τα τεύχη με τίτλο "Με τη ματιά του Πολιτιστικού Ομίλου" θα αναφέρονται γενικά στις δράσεις του σχολείου μας και στον τρόπο με τον οποίο τις αξιοποιούμε στον Όμιλο.

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργοστάσιο (σήμερα "Πολυχώρο") Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα "Με τη ματιά του Πολιτιστικού Ομίλου".




 Για να δείτε την εφημερίδα σε μορφή pdf: Με τη ματιά του Πολιτιστικού Ομίλου - Εργοστάσιο Λιπασμάτων

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, Πολιτιστικός Όμιλος 2022-2023: Το trailer της ταινίας μικρού μήκους που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εργαστηρίου μας

 "Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα (με Pax Romana)"

Δείτε το trailer: 



Τo κινηματογραφικό εργαστήριο animation υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, ως τμήμα των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Ομίλου μας, από 3 έως και 7 Απριλίου του 2023, και συμμετείχαν 16 μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β' και Γ' τάξης.
Το κινηματογραφικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε. – Κινηματογράφος και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, για την εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας στο σχολείο, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Εκτέλεση Παραγωγής: Νεανικό Πλάνο 2023

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

3o Γυμνάσιο Αιγάλεω/ Πολιτιστικός Όμιλος 2022-2023: Εικαστικές εντυπώσεις των μαθητριών και των μαθητών από τρεις αρχαιολογικές περιηγήσεις

 

3o Γυμνάσιο Αιγάλεω/ Πολιτιστικός Όμιλος 2022-2023

Εικαστικές εντυπώσεις των μαθητριών και των μαθητών

από τρεις αρχαιολογικές περιηγήσεις

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2022-2023, με τους “ιστορικούς/αρχαιολόγους” του Πολιτιστικού Ομίλου του σχολείου μας αναζητούμε ίχνη του παρελθόντος στο παρόν του Αιγάλεω και της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στη ρωμαϊκή περίοδο, η οποία -με αφορμή τη συμμετοχή μας σε ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ- αποτελεί φέτος το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Στο διάστημα Νοέμβριος 2022-Απρίλιος 2023, πραγματοποιήσαμε, μεταξύ άλλων, τρεις περιηγήσεις. Παρακάτω επιλέγουμε κάποια ζωγραφικά έργα στα οποία αποτυπώνονται λίγα από όσα μας έκαναν εντύπωση. 

!!! Ευχαριστούμε τις ζωγράφους: Κασσιανή, Μαριάννα, Εβελίνα, Γωγώ και Χριστίνα !!!

                                                                                Επιμέλεια υλικού: Κ. Τσιώρου

Α. Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022/ Θέμα περιήγησης: Αναζητούμε ίχνη του παρελθόντος κατά μήκος της Ιεράς Οδού και στα αρχαιολογικά ευρήματα των σταθμών του μετρό: Ελαιώνας, Αιγάλεω, Αγία Μαρίνα, Αγία Βαρβάρα




Β. Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022/ Θέμα περιήγησης: Αναζητούμε ίχνη του παρελθόντος στα αρχαιολογικά ευρήματα των σταθμών του μετρό … συνέχεια: από την Αθήνα στον Πειραιά - ο Ηριδανός και το “αθέατο νερό”





Γ. Σάββατο 11 Μαρτίου 2023/ Θέμα περιήγησης: Αναζητούμε ίχνη του ρωμαϊκού παρελθόντος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφετηρία το Μοναστηράκι και βασικό άξονα την οδό Αδριανού: Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ρωμαϊκή Αγορά (Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου, Βεσπασιανές, Αγορανομείο), Πύλη του Αδριανού - Ολυμπιείο, αλλά και: Λουτρά στο Ζάππειο, Ηρώδειο, ρωμαϊκά κατάλοιπα στον βυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνης








Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν στις περιηγήσεις του Ομίλου (από την Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου): Χ. Ξένος, Αγγ. Φωτοπούλου, Ν. Καραγιάννη, Αν. Χήρας, Κ. Κλαδούχου, Μ. Καλογιάννη, Σ. Φωτόπουλος, Χ. Χουρσόγλου, Αν. Παπαδοπούλου, Άγγ Αλεξίου, Σ. Κούλογλου, Χ. Αγγελή, Αν. Δαμασκηνός Γιώτης, Σ. Γρηγοριάδης, Εβ. Κόλα, Μ. Κωστή, Ι. Μορφονίδη, Ι. Βαπορίδης, Γ. Μποτατη-Λαϊνά

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αμ. Αναγνωστοπούλου, Β. Γεωργακοπούλου, Κ. Τσιώρου


Νοέμβριος 2022/ Το 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Εφηβικών Ταινιών Αθήνας

 

Νοέμβριος 2022

Το 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω

στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Εφηβικών Ταινιών Αθήνας


Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στις 14.00΄ μ.μ., με μια 20μελή ομάδα μαθητών/μαθητριών, καθηγητριών, αλλά και γονιών, βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για να παρακολουθήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σερβική ταινία, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας από την αρχή ως το τέλος, μας διασκέδασε και μας προβλημάτισε.









Σχετικά με την υπόθεση της ταινίας “Πώς έμαθα να πετάω”/ “How I learned to fly”:

Η 12χρονη Σοφία θα ήθελε όσο τίποτα στον κόσμο να περάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην κατασκήνωση με την κολλητή της και τον αδερφό της, με τον οποίο είναι “τσιμπημένη”, όμως καταλήγει σε ένα νησί των δαλματικών ακτών με την αυστηρή γιαγιά της, που συνεχώς την πιέζει να βάζει αντηλιακό και να ντύνεται σωστά. Χωρίς φίλους και –το χειρότερο– χωρίς WiFi, η Σοφία μπορεί μόνο να ελπίζει ότι θα κάνει νέες παρέες. Όμως η παράξενη συμπεριφορά της γιαγιάς της διακόπτει την ανία της: η Σοφία υποψιάζεται ένα κρυφό ρομάντζο, αλλά σταδιακά ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό. Η ταινία, που έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Σερβία και διανύει αξιοθαύμαστη φεστιβαλική πορεία, παίζει σαν ηλιόλουστη καλοκαιρινή ανάμνηση που ξετυλίγεται μέσα από σέλφι, σεκάνς ονείρων, CGI έντομα και άλλα τρικ που ζωντανεύουν την υπερκινητική καθημερινότητα της εφηβείας, καθώς η Σοφία ζει το καλοκαίρι των ονείρων της με φίλους, περιπέτειες και μια πολύτιμη ματιά στο ιστορικό παρελθόν των Βαλκανίων.

Δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ: https://www.athicff.com/movie/pos-ematha-na-petao/


Μετά την παρακολούθηση της ταινίας ξανασκεφτήκαμε όσα είδαμε και καταγράψαμε σχόλια, συναισθήματα και εντυπώσεις, ενώ, με αφορμή την επίσκεψή μας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, μάθαμε λίγα πράγματα για αυτό το ιστορικό κτήριο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό φυλλάδιό μας.


3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω-Δημοτικό Θέατρο Πειραιά/ Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Α. Για να ξανασκεφτούμε την ταινία που παρακολουθήσαμε...


1. Παρουσιάζουμε μια συγκινητική, κατά τη γνώμη μας, σκηνή από την ταινία.

__________________________________________________

2. Παρουσιάζουμε μια αστεία για εμάς σκηνή από την ταινία.

__________________________________________________

3. Ποιος χαρακτήρας του έργου ήταν ο πιο ενδιαφέρων; Γιατί;

__________________________________________________

4. Ποια ήταν τα συναισθήματά μας όσο παρακολουθούσαμε την ταινία;

__________________________________________________

5. Καταγράφουμε με μία έως τρεις λέξεις αυτό που μας έμεινε από την ταινία.

__________________________________________________

6. Χαρακτηρίζουμε με μία έως τρεις λέξεις την ταινία.

__________________________________________________

7. Πώς συνδέεται ο τίτλος “Πώς έμαθα να πετάω” με το περιεχόμενο της ταινίας;

__________________________________________________

8. Σημειώνουμε ό,τι άλλο θέλουμε/θεωρήσαμε σημαντικό σχετικά με την ταινία (σχόλιο, απορία...).

__________________________________________________

9. Πόσα “αστεράκια” (από ένα έως πέντε) θα βάζαμε στην ταινία; Θα την προτείναμε σε άλλους/άλλες; Γιατί;

__________________________________________________

Β. Για την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ένα μνημειώδες ναόσχημο πρόπυλο με τέσσερις κορινθιακού τύπου κολόνες σε οδηγεί στον μαγικό κόσμο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος φωτίζει τη χρυσοποίκιλτη αίθουσα με τα βελούδινα καθίσματα –είναι ο ίδιος που κάποτε φώτιζε με γκάζι ένα κοινό που φορούσε καπέλα και γάντια. Η μαρμάρινη σκάλα με το περίτεχνο κιγκλίδωμα, η οροφή του προθαλάμου, ο διάκοσμος των θεωρείων με τα ονόματα μεγάλων δραματουργών, τα αετώματα στις όψεις του κτιρίου – όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά μαγεύουν τον θεατή.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 9 Απριλίου 1895, έμελλε να γίνει το λαμπρότερο τοπόσημο που έχει το «μεγάλο λιμάνι». Τρεις δήμαρχοι χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Αρχιτέκτονας ήταν ο πειραιώτης καθηγητής του Πολυτεχνείου, Ιωάννης Λαζαρίμος, που είχε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά τυχαία είναι η επιλογή του να κατασκευάσει μια αίθουσα κατά τα γαλλικά πρότυπα, με πεταλόσχημη πλατεία και 23 εντυπωσιακά θεωρεία, συνολικής χωρητικότητας 1.400 θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη του για τη διαρρύθμιση το παρισινό Théâtre d' Odéon και ακολουθώντας αρχιτεκτονικά την κλασικιστική παράδοση.

Στην επίσης γαλλικού τύπου τεράστια σκηνή του πάτησε ολόκληρο το ελληνικό θέατρο – σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Αλέξης Σολομός και ο Κάρολος Κουν, αλλά και σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέξης Μινωτής, η πειραιώτισσα Κατίνα Παξινού, η Κυβέλη, η Ασπασία Παπαθανασίου και αμέτρητοι άλλοι. Αυτή η σκηνή ήταν που επιφύλαξε τη μεγαλύτερη έκπληξη κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου. Αφαιρώντας το πρόσθετο δάπεδο που είχε τοποθετηθεί, οι εργάτες αντίκρισαν κατάπληκτοι ένα κρυμμένο υποσκήνιο τριών επιπέδων με μηχανισμούς οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συνέχιζαν να λειτουργούν. Η σκηνή του θεάτρου έχει σήμερα αναγνωριστεί ως μνημείο της ιστορίας της τεχνολογίας και είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.

Η ιστορία του θεάτρου είναι συνυφασμένη όχι μόνο με τον Πειραιά, αλλά και με την ιστορία της Ελλάδας. Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταλαμβάνεται από Γάλλους στρατιώτες και το 1922 ανοίγει τις πύλες του και φιλοξενεί για δύο χρόνια πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το 1944 υφίσταται φθορές από τον συμμαχικό βομβαρδισμό του Πειραιά και οι σεισμοί του 1981 και του 1999 αφήνουν τα σημάδια τους πάνω του. Από το 2016, πλήρως ανακαινισμένο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έπειτα από χρόνια παρακμής και σιωπής, πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική ζωή του τόπου, ανεβάζοντας παραστάσεις που γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες θεατές.

Πηγή πληροφοριών: https://www.lifo.gr/now/athens/dimotiko-theatro-peiraia-einai-ena-diamanti-arhitektonikis

Περισσότερα: https://www.dithepi.gr/el/thetheater

http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/3497/2/3497_Odigos_skinis_mones.pdf


Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν (από την Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου):

Δ. Δουλουγέρη, Β. Πολυχρονάκης, Αγγ. Φωτοπούλου, Ν. Καραγιάννη, Κ. Καραγιάννης, Άκ. Δεβετζής, Άγγ. Αλεξίου, Σ. Κούλογλου, Αν. Παπαδοπούλου, Ειρ. Νάσκα, Σ. Φωτόπουλος, Χ. Χουρσόγλου, Κ. Χρυσανθοπούλου, Αν. Δαμασκηνός-Γιώτης, Γ. Μποτατη-Λαϊνά,μαζί με τις καθηγήτριες Αμ. Αναγνωστοπούλου, Β. Γεωργακοπούλου, Κ. Τσιώρου.

Επιμέλεια υλικού: Κ. Τσιώρου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Σχολικό έτος 2022-2023: Το 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω και το Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω – Ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας

 Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, το σχολείο μας, με ομάδα μαθητών και μαθητριών της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου, συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης του Δήμου Αιγάλεω και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω. Οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε ένα μικρό αφιέρωμα.


Ακολουθεί μέρος του υλικού που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.


Μία ανακοίνωση, πολλές απορίες …


Λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μία ανακοίνωση που έκανε ο Διευθυντής του σχολείου μας έγινε η αφετηρία μιας ενδιαφέρουσας “περιπέτειας”… Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, ακούσαμε τον κ. Χατζημηνά να καλεί όσους από εμάς ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην προετοιμασία μιας δράσης για τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση για την επέτειο του “Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω”, ενός γεγονότος εξαιρετικά σημαντικού για τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Μας ενημέρωσε μάλιστα ότι η συμμετοχή μας στην εκδήλωση έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς το σχολείο μας έχει στο παρελθόν (από το 2016 ως το 2019) λάβει μέρος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Φέτος, μετά το αναγκαστικό διάλειμμα των δύο τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας, αυτή η παράδοση θα συνεχιστεί. Πρόσθεσε, τέλος, ότι κοντά στο σχολείο μας βρίσκεται και το σχετικό μνημείο.


Έκπληξη και πολλές απορίες προέκυψαν από αυτήν την ανακοίνωση.

Το “Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω”; Τι είναι; Πότε συνέβη;

Γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας;

Υπάρχει και μνημείο κοντά στο σχολείο μας; Γιατί; Πώς και δεν το έχουμε δει ποτέ; Βρίσκεται μήπως σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο;

Και το σχολείο μας συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε εκδηλώσεις για αυτό το γεγονός; Πώς γίνεται να τα αγνοούμε όλα αυτά;


Η αναζήτηση αρχίζει...

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε γρήγορα… Η Χριστίνα, η Αλεξάνδρα, η Μαριάννα, η Γωγώ, η Χριστίνα, η Αναστασία, η Μελίνα, ο Γαβριήλ, η Κλεοπάτρα, η Κορίνα … ξεκινήσαμε…


1ος σταθμός: Η αρχική μας επίσκεψη στο μνημείο Ολοκαυτώματος Αιγάλεω


Τη Δευτέρα, μετά το μάθημα και με τη συνοδεία της καθηγήτριάς μας, βρεθήκαμε στο μνημείο, το οποίο στέκεται λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο μας, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ορατό από όλες τις πλευρές του και από τη λεωφόρο Κηφισού…


Τελικά, το είχαμε ξαναδεί; Κάποιες ναι, αλλά από μακριά, δεν ξέραμε τι ήταν και σε τι αναφερόταν. Παρατηρήσαμε το μνημείο: είναι μια ογκώδης πέτρινη κατασκευή, σαν πυραμίδα, στις δύο πλευρές της υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις, δύο άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί. Δίπλα μια μαρμάρινη πλάκα με έναν κατάλογο ονομάτων και τίτλο “Στη μνήμη των φονευθέντων στις 24-9-1944 από τους γερμανούς κατακτητές”.


Άρα, αυτές είναι οι πρώτες μας πληροφορίες: τοποθετούμε το γεγονός στον χρόνο, τέλη Σεπτέμβρη του 1944, και καταλαβαίνουμε ότι αφορά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τους Γερμανούς, την περίοδο μάλιστα που ο πόλεμος είχε πια κριθεί, λίγες μέρες μετά οι Γερμανοί θα εγκατέλειπαν την Αθήνα. Δεκάδες τα ονόματα πάνω στην πλάκα...

Φεύγουμε από το μνημείο, πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός…


2ο βήμα: Αναζητώντας πληροφορίες για το “Ολοκαύτωμα” ή τη “Σφαγή” του Αιγάλεω


Το διαδίκτυο μας δίνει αρκετές από τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε… Λήμμα στη Βικιπαίδεια, άρθρα στον Τύπο, ανακοινώσεις του Δήμου Αιγάλεω, αναρτήσεις της “Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω”, βίντεο

Κρατάμε σημειώσεις, βρίσκουμε κι άλλες πηγές…

Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας με συντομία:

Ο όρος “Ολοκαύτωμα” ή “Σφαγή” του Αιγάλεω αναφέρεται στη δολοφονία 96 κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω από τις δυνάμεις των Γερμανών στις 29 Σεπτεμβρίου 1944. Η αφορμή για τη σφαγή δόθηκε το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 1944, με τον τραυματισμό ενός από τους δύο γερμανούς μοτοσικλετιστές τους οποίους συνάντησαν δύο έφηβοι αντάρτες στη γέφυρα του ποταμού Κηφισού. Σε αντίποινα, ακολούθησε, την ίδια μέρα, η εκτέλεση αμέτοχων στο συμβάν κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου -με πρώτους δύο φοιτητές, αλλά και εργάτες που μόλις είχαν σχολάσει από το εργοστάσιο του Λαναρά και επέστρεφαν στα σπίτια τους. Στη συνέχεια, οι γερμανοί στρατιώτες -αφού επέτρεψαν την αποχώρηση κάποιων γυναικών και παιδιών- απέκλεισαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου και έκαψαν ζωντανούς στα σπίτια τους άντρες άνω των 15 ετών.


Πόσο φρικτά και άδικα όλα αυτά!

Βρήκαμε και χάρτες που αποτυπώνουν τον χώρο στον οποίο διαδραματίστηκαν όλα αυτά. Τόσο κοντά στο σχολείο μας, λοιπόν… Κι όλα αυτά δεν τα γνωρίζαμε. Διαπιστώσαμε, βέβαια, ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος άργησε να αναδειχθεί και να καλλιεργηθεί. Η γνωστοποίηση και ανάδειξη του γεγονότος και του μνημείου προωθείται πιο συστηματικά από το 2001, οπότε ιδρύθηκε η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω από συγγενείς/απογόνους των θυμάτων. Επιπλέον, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το γεγονός (το 2014) ο Δήμος Αιγάλεω οργάνωσε επετειακές εκδηλώσεις με τίτλο “Αντιφασιστικές εκδηλώσεις-70 Χρόνια από τη “Σφαγή του Αιγάλεω”.


3ο βήμα: Επιστροφή στο μνημείο – Η δεύτερη επίσκεψή μας


Τώρα ξέρουμε περισσότερα και μπορούμε να παρατηρήσουμε προσεκτικότερα το μνημείο που ανεγέρθηκε, όπως διαβάσαμε, από τον Δήμο Αιγάλεω το 1987. Φωτογραφίζουμε το μνημείο.

Οι δύο άνδρες που βλέπουμε στο ανάγλυφο είναι δύο μαχητές της Αντίστασης, οι υψωμένες γροθιές τους αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα σε έναν αγώνα στον οποίο συμμετέχουν όλοι και όλες, γυναίκες και παιδιά, βλέπουμε άλλωστε αυτές τις μορφές στην άλλη ανάγλυφη όψη. Το υψωμένο χέρι του παιδιού, το οποίο φορά και τη σχολική του τσάντα, θυμίζει στη Μελίνα και την Παναγιώτα τους μικρούς ήρωες που αντιστέκονταν στον κατακτητή γράφοντας συνθήματα στους τοίχους από τον “Μεγάλο περίπατο του Πέτρου”.

Παρατηρούμε για άλλη μια φορά τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα. Κάποια έχουν σβηστεί κατά ένα μέρος, ανάμεσα στους νεκρούς διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται και κάποιες γυναίκες. Πώς; Έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, δεν θέλησαν ή δεν πρόλαβαν να φύγουν από τα φλεγόμενα σπίτια της συνοικίας;

Όπως και να’ ναι, από εδώ και πέρα, κάθε φορά που θα περνάμε από εδώ θα θυμόμαστε πολλά, κυρίως όμως την αξία του αγώνα, τη σημασία της αντίστασης στην καταπίεση…


4ο βήμα: Ξανά στο σχολείο, μια έρευνα στο αρχείο του και ένα συγκλονιστικό εύρημα…


Δεν ξεχνάμε όμως ότι το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια πριν από την πανδημία συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης, το διαβάσαμε και σε κάποια δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Μήπως υπάρχει σχετικό υλικό που μπορεί να μας διαφωτίσει;

Ρωτάμε και μαθαίνουμε κι άλλα. Η κυρία Τζένη Σεργιανίδου, η οποία οργάνωσε τις εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, έχει κληροδοτήσει στο σχολείο τον “θησαυρό” της: φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο και ανάμεσά τους το οπτικοακουστικό αρχείο μιας συνέντευξης του Τάκη Χασαπίδη, ο οποίος έζησε τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος. Πριν από πέντε χρόνια, λοιπόν, ο Τάκης Χασαπίδης είχε απαντήσει στις ερωτήσεις μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας, προσφέροντας μια πολύτιμη προφορική μαρτυρία.



Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη, συγκινηθήκαμε και προβληματιστήκαμε.

Αναρωτηθήκαμε:

Πώς τα θυμάται όλα αυτά; Πώς ήταν τόσο γενναίος; Πώς τα διηγείται με τόση ψυχραιμία; Πώς έχει τη δύναμη να τα εξιστορήσει;

Κι ακόμα, θα τον ρωτούσαμε: Πώς επηρέασαν όλα αυτά τον χαρακτήρα σας; Ωριμάσατε απότομα; Πόσο δύσκολο ήταν για ένα μικρό αγόρι να αντικρίζει τέτοιες αποτρόπαιες εικόνες, να βιώνει τόσο τραυματικές εμπειρίες;


Η έρευνα σταματά, για την ώρα.

Δόθηκαν απαντήσεις στις αρχικές μας απορίες, προέκυψαν όμως νέες ερωτήσεις. Με αφορμή μια αναμνηστική τελετή και έναν τόπο μνήμης, κάναμε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, βλέπουμε τώρα με διαφορετική ματιά κάποιες πλευρές της πόλης μας, των ανθρώπων γύρω μας και του εαυτού μας.

Όλα αυτά αποτύπωσε η Γωγώ στη ζωγραφιά της.


Η μνήμη συνιστά το μέσο και τη διαδικασία σύνδεσης της ιστορίας με τον σχηματισμό της ταυτότητας”.

Η γνώση του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την κατανόηση του παρόντος. Ή, για να το πούμε με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σήμερα αν δεν ξέρουμε σε βάθος το χθες. Η ιστορία είναι μια πράξη αυτογνωσίας, μια πράξη γνώσης για τον συλλογικό μας εαυτό, απαραίτητη για να καταλάβουμε τον πολιτισμό μας. Δεν μαθαίνουμε ιστορία για χάρη των προηγουμένων. Μαθαίνουμε ιστορία για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και να σκεφτούμε πού θέλουμε να πάμε.” (Ραϋμόνδος Αλβανός, Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες, εκδ. Επίκεντρο, 2022 - από τον Πρόλογο του βιβλίου)


Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν:

Γαβριήλ Γαβούρας, Κλεοπάτρα Γκίκα, Μελίνα Καλογιάννη, Αναστασία Παπαδοπούλου, Κορίνα Χρυσανθοπούλου, Χριστίνα Αγγελή, Μαριάννα Κωστή, Γωγώ Μποτατη Λαϊνά, Αλεξάνδρα Παπασπηλιωτοπούλου, Χριστίνα Ράπτη

Επιμέλεια έρευνας και υλικού: Κωνσταντίνα Τσιώρου